Provbelysning i Edsberg tillsammans med entreprenörer och beställare från Sollentuna kommun.

Ljusdesignprojekt - så jobbar vi

För Ljuslandskap är öppenhet och ett gott samarbete viktigt. Vi är måna om att skapa trygga och vackra miljöer, involvera medborgare där det är möjligt och att ni som beställare är nöjda. Vi vill gärna jobba nära och i gott samarbete beställaren och entreprenören, då dessa anläggningar av erfarenhet håller bäst över tid. Ett bra sätt att skapa samförstånd är att alla inblandade medverkar vid en provbelysning. Om ni anlitar Ljuslandskap AB kommer projekten genomföras av Marianne Lind.


Ett projekt börjar ofta med ett telefonsamtal varpå följer platsbesök, möte och ett föredrag där inspirationsbilder visas och projektets förutsättningar diskuteras, så att processen kan komma igång. I ett ljusdesignprojekt tar vi sedan fram ett koncept följt av en eller flera provbelysningar som organiseras av Ljuslandskap. Efter detta tas belysningshandlingar fram så som armaturförteckning, planritningar för placeringar av armaturer, riktningsanvisningar och skötselplan med mera anpassat efter projekt. När den av beställaren anlitade entreprenören beställt armaturerna träffar vi entreprenören på plats för att gå igenom placering av stolpar och armaturer. När allt är installerat ses vi åter på plats för ljusriktning. När ljusdesignen är klar är det beställarens ansvar att se till att engagera personer som sköter anläggningen. Ljuslandskaps arbetssätt och viktig kunskap om ljusdesign finns detaljerat beskrivet i boken Ljussätt staden.

Exempel på gemensam provbelysning i Mansängen i Bålsta:

Gammal belysning där armaturen lyser upp sig själv mer än omgivningen.

Ny belysning på samma plats. Alla närvarande ser att skillnaden är påtaglig.

När den nya belysningen är installerad upplevs området ljust och tryggt.

När den nya belysningen är installerad upplevs området ljust och tryggt.

Ljuslandskap engagerar gärna barn- och ungdomar i projekt och föredrar projekt där beställaren är delaktig från start till mål. Detta är ett givande arbetssätt och gör att projekten håller över tid då de sköts väl.

Fikarasten är obligatorisk på provbelysningar (för att få energi) och ett en trevlig stund då samordning i projektet kan diskuteras. Ljuslandskap har med något för alla, såväl glutenintoleranta, laktosintoleranta, veganer som köttälskare. Givetvis finns både kaffe med och utan koffein, varm choklad och misosoppa.