Välkommen till Ljuslandskap!

Jag som äger och driver Ljuslandskap AB heter Marianne Lind, är landskapsarkitekt LAR/MSA och har arbetat som ljusdesigner i 19 år. Ljuslandskap AB startade jag för 11 år sedan efter 8 år som anställd. Inom mitt företag arbetar jag som ljusdesigner, ljusfotograf, kursledare och författare. Jag är intresserad av att se samband och bidra på det sättet jag kan. Som ljusdesigner har jag många möjligheter. I yrket kan jag väva samman konstnärlig gestaltning, belysningsteknik, projekthantering, socialt engagemang och pedagogik.

Ett exempel är Lysande konst där jag låter barn skapa konst som sedan projiceras i stadsrummet. Trygghetseffekterna blir inte bara att stadsrummet blir ljusare, tryggare och mer konstnärligt utsmyckat utan den största vinsten är att se människan och låta barnen vara viktiga. Det är här vi börjar bygga ett tryggare samhälle.


I min nya bok Ljussätt staden där jag delar med mig av mina erfarenheter som ljusdesigner. Jag beskriver bland annat i detalj hur ett lysande konstprojekt går till så att ni kan göra det själva. Jag hoppas att så många som möjligt får glädje av boken. Min önskan med Ljussätt staden är att fler ska få upp ögonen för de samband som skapar tryggare och vackrare miljöer med ljus.

Jag håller även skräddarsydda ljuskurser och föreläsningar (gärna på Teams) efter önskemål för kommuner, fastighetsbolag, församlingar, trädgårdsföreningar och för universitet och högskolor.