Välkommen till Ljuslandskap! 

Jag som äger och driver Ljuslandskap AB heter Marianne Lind, är landskapsarkitekt LAR/MSA och har arbetat som ljusdesigner i 19 år. Ljuslandskap AB startade jag för 11 år sedan efter 8 år som anställd. Inom mitt företag arbetar jag som ljusdesigner, ljusfotograf, kursledare och författare. Jag är intresserad av att se samband och bidra på det sättet jag kan. Som ljusdesigner har jag många möjligheter. I yrket kan jag väva samman konstnärlig gestaltning, belysningsteknik, projekthantering, socialt engagemang och pedagogik. 

Ett exempel är Lysande konst där jag låter barn skapa konst som sedan projiceras i stadsrummet. Trygghetseffekterna blir inte bara att stadsrummet blir ljusare, tryggare och mer konstnärligt utsmyckat utan den största vinsten är att se människan och låta barnen vara viktiga. Det är här vi börjar bygga ett tryggare samhälle.  


I min nya bok Ljussätt staden där jag delar med mig av mina erfarenheter som ljusdesigner. Jag beskriver bland annat i detalj hur ett lysande konstprojekt går till så att ni kan göra det själva. Jag hoppas att så många som möjligt får glädje av boken. Min önskan med Ljussätt staden är att fler ska få upp ögonen för de samband som skapar tryggare och vackrare miljöer med ljus. 

Jag håller även skräddarsydda ljuskurser och föreläsningar (gärna på Teams) efter önskemål för kommuner, fastighetsbolag, församlingar, trädgårdsföreningar och för universitet och högskolor.

Årets pristagare av stora förtjänstpriset

Ljusdesigner och landskapsarkitekt Marianne Lind 

2022 års Stora Förtjänstpris har delats ut till Marianne Lind i samband med Ljusdagen och juryns motivering lyder:

En person som är en stor inspiratör, och som lyckats få ut budskapet om värdet av en bra belysning i utomhusmiljön inte bara till belysningsbranschen, utan även till andra intressenter i samhället. Året pristagare brinner för belysningsfrågor, är aktiv som föreläsare vid olika typer av seminarier, har skrivit en rad artiklar i branschtidningar och arbetar inkluderande med barn- och ungdomar som partners i projekt. Prisbelönt med Stadsbyggnadspriset för Uppsala domkyrka och Svenska Ljusprisets hedersomnämnande för Rådhusparken i Stockholm. Egna och andras erfarenheter och goda exempel har nyligen på ett förtjänstfullt, öppet och generöst sätt samlats i boken ”Ljussätt staden”.