LJUSKURSER

Coronaspecial: Skräddarsydda ljuskurser på Teams

Marianne Lind ger skräddarsydda ljuskurser för ert företag eller kommun anpassat efter era behov. Se innehållsförteckningen i boken Ljussätt staden. Alla ämnen som tas upp i boken kan fördjupas och anpassas till just er under en kurs. När vi pratat igenom era önskemål och ni eventuellt skickat fotografier på viktiga platser som ni vill ljussätta/diskutera lägger vi upp ett föredrag med exempel som passar just er. Föreläsningen är interaktiv och det finns hela tiden tid för frågor och svar för att ni ska lära er så mycket som möjligt. Alla föreläsningar bygger på ett rikt bildinnehåll med flera fotografier med "före"- och "efter"-bilder i olika ljusmiljöer som jag tagit vid provbelysningar och ljusriktningar, vilket gör föreläsningarna lätta att ta till sig. En ljuskurs kan vara allt från en halvtimme till flera dagar i sträck eller en dag i veckan under en månad. Vid längre kurser hålls övningar på distans mellan kurstillfällena, som sedan redovisas och diskuteras.

Exempel på kursinnehåll:

  • Hur skapas trygghet med belysning?

  • Hur kan vi göra det mest användbara belysningsprogrammet för just vår stad utifrån våra förutsättningar?

  • Hur går ett belysningsprojekt till? Hur undviker man fallgropar?

  • Belysning av bostadsområden och bostadsgårdar.

  • Belysning av lekplatser.

  • Belysning av kyrkor och kyrkogårdar.

  • Belysning av parker och grönområden.

Till hösten går att boka "vanliga" kurser live med föreläsningar och praktiska workshops hos er, i vårt konferensrum eller på annan lämplig plats beroende på Coronaläget. Troligtvis kommer flera kurser fortsatt hållas på Teams då detta fungerar ypperligt. Marianne tar även gärna uppdrag som moderator på konferenser. Se kontaktuppgifter här.

Några omdömen från tidigare kursdeltagare:

Att gå ljuskursen med Marianne var en fröjd! Det gav på ganska få dagar en stor inblick i ljussättnings världen, vad man kan göra med ljus för att skapa ett tryggare samhälle, vad för olika armaturer som finns på marknaden och inte minst hur kul det är att experimentera och skapa intressanta miljöer med ljus. Superkul!

Anna Kersti Ström, Träd R, Trädgårdsmästareutbildningen i Enköping 2019

Under tre intensiva dagar med Marianne lärde vi oss förvånansvärt mycket. Min största insikt om att ljussätta trädgårdar är att jag kan skapa ett helt nytt trädgårdsrum i mörkret. Det skall inte bli en upprepning av hur trädgården upplevs på dagen utan jag är fri att omskapa allt helt och hållet! Nya rumsligheter uppstår och jag kan styra besökarens upplevelser och hur denne rör sig i trädgården. Jag kände mig lite som en trollkarl. Marianne är en inspirerande och mycket proffsig lärare.

Hanna Allert Karlsson, student på trädgårdsmästarutbildningen i Enköping 2019.


Vill passa på att tacka för en väl genomförd ljuskurs!

Jag har lärt mig hur man ska tänka gällande; vad vill jag få fram för budskap? Varmt eller kallt ljus för att skapa olika känslor.

Hur kan man med ljus skapa en känsla av trygghet i annars mörka partier i vår miljö?

Kul att få tips om hur man kan leka med olika färger och skapa olika mönster i exempelvis lekplatsmiljöer.

En annan förståelse för hur man ska tänka när man vill belysa en staty eller annan viktig installation som man gärna vill visa upp.

Vill rekommendera Marianne varmt då vi fick möjlighet på bara några dagar att testa ett brett sortiment av olika armaturer och fick gå loss med dessa både i inomhusmiljö och ute i våra trädgårdar. Ta del av hennes breda kompetens och att ha möjlighet att få fråga henne och få ta del av hennes lärdomar.

Hon hade bred kompetens inom området och svarade ödmjukt på alla våra frågor.

Stort tack till Marianne hoppas våra vägar möts igen.

Jenny Åberg, Trädgårdsmästarutbildningen, YH Enköping 2019.


Konferensdeltagare om Marianne som moderator:

"Marianne följde upp alla talare på ett bra sätt och hade bra egna frågeställningar som fick igång dialogen efter varje talare."

"Bra inlevelse och skapande av gemenskap."

"Jag tycker Marianne gjorde ett toppenbra jobb som moderator. Hon var engagerad och duktig på att leda diskussionerna på rätt håll."

"Hon skötte sig bra och var tydlig och sammanfattade bra."

"Jag har aldrig varit på en konferens tidigare där så bra diskussioner och många frågor uppkommit. Moderatorn bidrog med sin positiva inställning och närvaro till att öppna upp detta varma och tillåtande klimat.""

"Hon gjorde ett bra jobb och gav ett kunnigt och positivt intryck."

"Engagerad, men lite påstridig ibland..."

"Fick igång intressanta diskussioner."

"Bjöd på ett mycket bra sätt in till både diskussion och dialog! "

"Bra balans mellan att leda diskussionen och låta den ta sin egen riktning när deltagarna kom igång."

Utvärdering av deltagare på konferensen "Framtidens utomhusbelysning" 29-30 januari 2020 organiserad av Ability Partner